اگر به دنبال بهبود تغذیه و کاهش مصرف قند خود هستید، ممکن است شیرین کننده های طبیعی جایگزین را در نظر گرفته باشید. اما هنگام انتخاب این شیرین کننده ها باید به نکات زیادی توجه کرد.یک مطالعه اخیر برخی از شیرین کننده های حاوی اریتریتول را با خطر بالای حمله قلبی، سکته مغزی و لخته شدن خون مرتبط می کند. تحقیقات بیشتری مورد نیاز است، اما یافتهها دلیلی برای احتیاط هستند.الیزابت تراکسلر، متخصص تغذیه در بیمارستان های دانشگاهی می گوید : «شیرین کننده های طبیعی جذاب تر از شکر شده اند، زیرا کمتر فرآوری شده اند و ممکن است حاوی مواد مغذی بیشتری باشند و فواید سالمی داشته باشند. "بر اساس آخرین نتایج مطالعه، ممکن است بهتر باشد تا زمانی که بیشتر بدانیم، شیرین کننده هایی که حاوی اریتریتول هستند در حد اعتدال مصرف شود."
بیشتر بخوانید: پودر استویا
مبانی شکر
بسیاری از غذاهای سالم - میوه ها، سبزیجات، غلات کامل و شیر - حاوی قندهای طبیعی هستند. شکر اضافی یا اضافه مشکل واقعی است.نیشکر و شکر چغندر دو محصول اصلی مورد استفاده برای شکر سفره و بیشتر شیرین کننده های طبیعی هستند. آنها حاوی دو نوع قند هستند: فروکتوز و ساکارز. بدن این قندها را به گلوکز برای انرژی پردازش می کند. اما از آنجایی که نیشکر و قند چغندر بسیار فرآوری شده اند، این شیرین کننده ها حاوی مواد مغذی، ویتامین ها، مواد معدنی یا اجزای فعال زیستی مانند آنتی اکسیدان ها نیستند. بدون مواد مغذی، نیشکر و قند چغندر فقط کالری اضافی را فراهم می کنند.فواید سلامتی انواع مختلف شیرین کننده ها به نحوه مصرف آن بستگی دارد. صرف نظر از منبع، به خاطر داشته باشید که کالری اضافی، به ویژه از قندهای «اضافه شده» (آنهایی که به طور طبیعی در غذا وجود ندارند)، با چاقی، دیابت، بیماری قلبی، فشار خون بالا و سایر مشکلات سلامتی مزمن مرتبط است.
جایگزین های طبیعی برای شکر تصفیه شده
با در نظر گرفتن این اصول، در اینجا چند شیرین کننده طبیعی وجود دارد که می توانید به عنوان جایگزینی برای شکر معمولی در نظر بگیرید.
بیشتر بخوانید: خرید پودر استویا
الکل های قندی: اریتریتول و زایلیتول
اریتریتول و زایلیتول شیرین کننده های کم کالری هستند. الکل های قند طبیعی در نظر گرفته می شوند زیرا از گیاهان مشتق شده اند، اما برای استفاده مجدداً فرموله شده اند. طعم آنها بسیار شبیه شکر معمولی است، اما می توانند طعم ملایمی از خود به جای بگذارند. آنها سطح قند خون یا انسولین را افزایش نمی دهند و مانند سایر انواع قند باعث پوسیدگی دندان نمی شوند. با این حال، آنها ضعیف هضم می شوند و در صورت مصرف بیش از حد ممکن است باعث ناراحتی گوارشی شوند.بر اساس مطالعه جدیدی که در Nature Medicine منتشر شده است، اریتریتول ممکن است با افزایش خطر حمله قلبی، سکته مغزی و لخته شدن خون مرتبط باشد . تحقیقات بیشتری برای درک خطرات مورد نیاز است. در این بین، بهتر است در انتخاب مقدار یا تعداد دفعات استفاده از اریتریتول احتیاط کنید.
استویا
استویا عصاره برگ گیاه است. از آنجایی که شکر صدها برابر شیرین تر از شکر معمولی است، مقادیر بسیار کمی برای شیرینی شدید مورد نیاز است. این شیرین کننده صفر کالری شاخص گلیسمی پایینی دارد، بنابراین بر سطح انسولین یا قند خون تأثیر نمی گذارد. در حالی که این باعث می شود شیرین کننده خوبی برای مدیریت وزن و دیابت باشد، اما ممکن است بدن را فریب دهد تا بیشتر بخواهد.در حالی که استویا با خلوص بالا زمانی که در دوزهای متوسط مصرف شود ایمن تلقی می شود، بسیاری از تولیدکنندگان محصول استویا را با اریتریتول مخلوط می کنند. هنگام انتخاب مقدار یا تعداد دفعات استفاده از آن احتیاط کنید.
آگاو
آگاو شهد گیاهی است. آگاو نیز مانند استویا بسیار شیرین است و فقط در مقادیر کم مورد نیاز است. به دلیل محتوای فروکتوز بالا، شاخص گلیسمی پایین تری دارد، به این معنی که قند خون را افزایش نمی دهد. شهد آگاو همچنین ممکن است به دلیل فعالیت پربیوتیکی که دارد برای سلامت روده مفید باشد. با این حال، مطالعات نشان داده است که محتوای بالای فروکتوز می تواند تری گلیسیرید و خطر ابتلا به بیماری کبد چرب را افزایش دهد. همچنین اگر مراقب محدود کردن مصرف خود نباشید، ممکن است ولع بیشتری در شما ایجاد کند.
شکر نارگیل
شکر نارگیل از شیره درختان نارگیل به دست می آید. تبخیر آن به یک محصول کریستالی تبدیل می شود و از نظر بافت و طعم شبیه شکر قهوه ای است. محتوای ساکارز کمتری دارد و به عنوان یک شیرین کننده با گلیسمی پایین در نظر گرفته می شود. دارای مشخصات تغذیه ای خوبی با ویتامین C، ویتامین های B و آنتی اکسیدان ها است.
شکر خرما
شکر و شربت خرما سرشار از قند هستند، اما کمتر فرآوری شده اند و بنابراین مقداری از فیبر، مواد معدنی و آنتی اکسیدان خرما را حفظ می کنند.
میوه راهب
عصاره میوه مونک یک شیرین کننده با کالری صفر و با شاخص گلیسمی پایین است. سرشار از آنتی اکسیدان است، اثرات ضد سرطانی احتمالی دارد و اثر مطلوبی بر تنظیم گلوکز خون دارد.بسیاری از تولید کنندگان محصول، میوه راهب را با اریتریتول مخلوط می کنند، بنابراین در انتخاب مقدار یا تعداد دفعات استفاده از آن احتیاط کنید.
پوره میوه
پوره میوه یک جایگزین شیرین کننده عالی به عنوان رویه ظروف یا برای پخت است. مخلوط کردن میوه های رسیده مانند سیب، گلابی یا موز یک شیرین کننده مغذی با فیبر، مواد مغذی و آب فراهم می کند.
بیشتر بخوانید: خرید شیرین کننده طبیعی
عسل
عسل دارای رطوبت بالایی است و به خصوص زمانی که فرآوری نشده باشد، دارای مشخصات غذایی متنوعی است که حاوی مواد معدنی، ویتامین ها، پروتئین ها و سایر مواد مغذی ارزشمند است. این یک ضد میکروب است و آنتی اکسیدان های آن با التهاب مبارزه می کنند.
شربت افرا
شربت افرا خالص به دلیل خواص آنتی اکسیدانی و ضد سرطانی که دارد، فواید تغذیه ای زیادی دارد. شربت افرا حاوی ترکیبی است که جذب قند خون آن را کند می کند که ممکن است برای افراد دیابتی مفید باشد. شربت تیره تر ممکن است مزایای تغذیه ای بیشتری نسبت به محصولات سبک تر داشته باشد.
شربت برنج قهوه ای
شربت برنج قهوه ای از تجزیه برنج به شربت تولید می شود. این یک جایگزین سالم تر برای HFCS در نظر گرفته می شود زیرا فروکتوز ندارد و بیشتر قند آن گلوکز است که به راحتی برای انرژی در دسترس بدن است. شربت برنج قهوه ای شاخص گلیسمی بالایی دارد. چند مطالعه نشان داده اند که حاوی مقادیر کمی آرسنیک است، اگرچه هنوز برای مصرف در حد متعادل بی خطر است.
ملاس بلک استرپ
ملاس بلک استرپ از نیشکر یا آب چغندرقند به دست می آید، اما بیشتر از ملاس معمولی جوشانده می شود. سرشار از آهن، ویتامین های گروه B، پتاسیم، منیزیم، کلسیم و آنتی اکسیدان ها است و ممکن است از ایمنی بدن حمایت کرده و با التهاب مبارزه کند. بلک استرپ نسبت به ملاس معمولی شاخص گلیسمی کمتری دارد و طعم تلخ تری دارد.
بیشتر بخوانید: قیمت شیرین کننده طبیعی
خط پایانی
شیرین کننده های طبیعی سالم تر از شکر معمولی در نظر گرفته می شوند زیرا این شیرین کننده ها معمولا حاوی ویتامین ها، مواد معدنی، آنتی اکسیدان ها و سایر مولکول های فعال زیستی هستند که ممکن است برای سلامتی مفید باشند. با این حال، صرف اینکه آنها مواد مغذی بیشتری نسبت به شکر معمولی دارند، به این معنی نیست که مصرف مکرر این شیرین کننده ها تشویق می شود. رعایت اعتدال بسیار مهم است زیرا اکثر این شیرین کننده ها حاوی مواد دیگری هستند.